Nagyszínpad

Befogadó képesség: 400 fő

Ország Lili Stúdió

A Bábszínház 4. emeletén található stúdió számos darabunk otthona. Mozgáskorlátozott nézőinknek segítünk a feljutásban.

Ország Lili

(1926. augusztus 8. – 1978. október 1.) A festőművész, grafikus, bábtervező Ungváron született, eredeti neve Oesterreicher Lívia volt. 11 évesen döntött jövőjéről és választott pályát, ekkor kezdett tudatosan rajzolni tanulni. Rendkívüli műveltséggel rendelkezett, hét nyelven beszélt. Az auschwitzi halálvonatról az utolsó pillanatban menekült meg. Orvos nagybátyjának miszticizmusa, okkultizmusa erős nyomot hagyott benne, ebből következett titokzatossága; sokan rejtélyes, babonás művésznek tartották. Egyik legendás víziójában, 1956. október 23-án előre látta a forradalom megtorlását. A Magyar Képzőművészeti Főiskola elvégzése után került az Állami Bábszínházba, ahol díszletfestőként kezdett dolgozni. A műhely egyszerre jelentett neki stabilitást, menedéket és szellemi inspirációt, hiszen itt olyan művészek között talált otthonra, akik vele együtt szembementek a korabeli szocialista realizmus elvárásaival. Két olasz település, Nápoly és Pompeji nagy hatással volt rá. Képeinek visszatérő motívumai az ősi, történelmi, zsidó múlt, tűnt korok, városok és kultúrák emlékei, töredékei, romjai, valamint azok a falak, amelyek a bezártságot, a magányt, a félelmet idézik. Legfontosabb képei 1973 és 1978 között készültek, a 48 táblaképből álló sorozatának címe Labirintus. Ország Lili világát azonban nem csak a festmények sötétje jellemezte. A felnőttbáb-előadásokhoz – A japán halászok, Az orr – készült tervei súlyosak, komolyak, de nem komorak. Gyerekkönyv- és gyereklap-illusztrációi finoman bájosak, a gyerekelőadások bábjaiból pedig a tiszta derű ragyog. A Hencidai csetepaté, a Fanyűvő és barátai, A titokzatos jóbarát, a Kököjszi és Bobojsza, A két kicsi pingvin karakteres figurái, A szegény ördögben megjelenő népi kultúra, a szintén folklór ihletettségű Csalóka Péter mézeskalács, valamint a Rózsa és Ibolya kukoricacső, -csutka, más termények és falusi használati tárgyak inspirálta bábjai valódi derűt és játékosságot árasztanak.

Kemény Henrik Terem

A Kemény Henrik terem az idei évadban ad otthont először előadásoknak, új játszóhelyünk a Vörösmarty utca 31 szám alatt található.

Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a terem minden esetben az előadás előtt 15 perccel nyit.

Kemény Henrik

(1925. január 29. – 2011. november 30.) A bábosdinasztiába Korngut Henrikként született művésznek már a nagyapja is a vásárokat járta. Ő maga hatévesen lépett először közönség elé, egy Miki egér-előadásban, édesapja mellett „másodegérként”, tízévesen pedig kifaragta első saját bábját. 1945-ben vette át munkaszolgálatban eltűnt apjától a népligeti bódét, és játszotta tovább a nagymamucikájának palacsintasütőjével a csokipofa ördögöt és a halált, azaz „a legnagyobb szamárt” mindig legyőző emblematikus hősének, Vitéz Lászlónak a kalandjait. Az ötvenes években államosították a családi bábszínházat, egy időben a bábokat rejtegetni kellett. Kemény Henrik az Állami Bábszínházhoz került bábtechnikusnak, első feladata az Aladdin csodalámpája című előadás mechanikai munkálatai voltak. Itt játszott Vitéz László-előadásokat, 1955-ben részt vett a győri bábszínház megalapításában, majd visszatért a vándorélethez. Egy alkalommal azt mondta: „Amíg fel tudom emelni a kezemet, addig játszani akarok.” A Népligetben évtizedekig állt Kemény Henrik Bábszínháza, amelyet 1982-ben kultúrtörténeti örökségnek nyilvánítottak, és amely halála előtt néhány hónappal égett le. Kemény Henriket generációk azonosítják a báb műfajával Vitéz László miatt. Azt már kevesebben tudják, hogy ő volt az életre keltője a Zsebtévé két emblematikus figurájának, a Hiszékeny urat mindig becsapó, csokoládéfaló Hakapeszi Makinak, illetve a manószerű – a nevéhez méltó kérdéseket feltevő – Furfangos Frigyes mesternek. E két figurát nagyon kedvelte, csakúgy, mint Süsüt, akinek nem csupán a mozgatásában, de a tervezésében – valamint a mechanikai megvalósításában – is közreműködött.

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?

Create an Account!


Username
Want to Login?

Forgot Password?