ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Policy and Consent Generator

2022-2023 évadzáró társulati ülés

2023.06.27
Véget ért a 2022/2023-as évad!
 
Idén is rendhagyó évadzárót tartottunk. A társulati ülést a BábMozgató alkotói műhely kiscsoportjának előadásával indult. A csoport Hirmann Blanka drámainstruktor és Kovács Judit színművész vezetésével tárgyjátékkal foglalkozott ebben az évadban, Az elvarázsolt erdő című előadást a gyerekek írták, hatalmas sikert arattak társulatunk előtt.
 
Ellinger Edina igazgató évértékelőjében visszautalt arra, hogy a három különböző korosztályt célzó bemutató mellett nagy sikerrel valósult meg az I. Abstract Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál. A kéthetes programsorozatban 10 ország 15 előadását láthatták a nézők, emellett nagy érdeklődés övezte a szakmai konferenciát és a workshopokat, nem beszélve a több ezres tömegről, amely a nyitónapon hömpölygött végig a társulattal az Andrássy úton. Az igazgató kiemelte: szándékuk szerint két év múlva folytatódik az Abstract bábfesztivál.
 
„A társulat évek óta kitartóan dolgozik azon, hogy a színvonalas gyerekelőadások mellett egy felnőtteknek szóló repertoárt is létrehozzon. Az idei évad végére kijelenthetjük, hogy ennek a munkának az eredményeként kialakult a felnőtt törzsközönségünk is.” – mondta Ellinger Edina igazgató.
Idén 355 előadást játszott a társulat, 99 százalékos látogatottsággal, ami több, mint 83 ezer nézőt jelent. Köszönjük, hogy ennyien ellátogattatok hozzánk!
 
Hatalmas izgalommal jelentjük be, hogy a 2023/2024-es évadban öt új bemutatóval készülünk.
 
Nyár végén kezdődnek a Péntek úr csodálatos barátai című előadás próbái. Znajkay Zsófia óvodásoknak szóló meséjében Péntek úr és barátai egy varázslatos világba repítik el a nézőket, ahol megelevenednek az álmok és megszelídíthetők a félelmek. Az előadás sok humorral és zenével szól az egymásra figyelés, az empátia és a képzelőerő fontosságáról. A hazánkban kevésbé használt muppet bábtechnika is megújul Varsányi Péter rendezésében, akinek nem titkolt célja játékosan edukálni a 3 éven felüli gyerekeket.
 
Bemutató: 2023. október 6.
 
 
Az évad második premierje a Kísérleti Stúdió nyertes pályaműve, a Nem felünk a sötétben című előadás lesz, melyet a társulat bábszínésze, Podlovics Laura rendez. A 14 éven felülieknek szóló produkció főhőse a tinédzser Aida, aki olykor különös dolgokon gondolkodik: milyen lenne filmrendezőnek lenni, szellemet idézni, szerelmesnek lenni, de a halál gondolata is foglalkoztatja. Az ő hullámzó világát követi végig ez a történet, amely az Ország Lili Stúdióban valósul meg októberben. A produkcióban két egyetemi hallgató is lehetőséget kap: Kondákor Ajsa Panka koreográfusként, Erdős Lili pedig a főszerepben lesz látható. A zenét Kun Bálint, a Carson Coma billentyűse szerzi.
 
Bemutató: 2023. október 28.
 
2024-ben kerül színpadra szintén az Ország Lili Stúdióban a Krabat a Fekete Malomban című, 12 éven felülieknek szóló előadás, Hegymegi Máté rendezésében. Az előadás alapjául szolgáló regény Otfried Preußler, az egyik legismertebb német ifjúsági író műve. A történet szerint Krabat, a fiatal fiú felvételt nyer a titokzatos Fekete Malomba, ahol a legények a molnármesterségen túl a mágia világával is megismerkednek. Krabat hamarosan rájön, hogy tanítójuk, a Mester nem az, akinek mondja magát, és elhatározza, hogy társaival együtt utánajár a Malom sötét titkának.
 
Bár Hamupipőke történetét mindenki ismeri, a Budapest Bábszínház legújabb változatát még nem! A Hamupipőke-sztorit Gimesi Dóra, színházunk irodalmi vezetője jegyzi, kisiskolás kortól ajánlott, és Kuthy Ágnes viszi színpadra. A hősnő csodás átváltozása és felemelkedése igazi reményt adó mese, amely ezúttal a kosztümös filmekből jól ismert korban, a 19. században játszódik majd. A Michac Gábor tervezte látványvilág központi elemei a gyönyörű jelmezek és a valódi csodákat a színpadra varázsoló árnyjáték.
 
A nagysikerű Túl a Maszat-hegyen, valamint a Líra és Epika után Varró Dániel újabb művét mutatja be a Budapest Bábszínház jövő tavasszal. Az egyszemélyes előadás A szomjas troll című kötet három verses meséjét fűzi össze. Rendezője és zeneszerzője Cseri Hanna lesz, aki nemrég csatlakozott a társulathoz, mint zenei vezető. A 6 éven felülieknek szóló, élőzenés produkció az Ország Lili Stúdióban kerül színre.
 
A nagy érdeklődésre való tekintettel folytatódik az Éjszaka a bábszínházban, ám ezúttal felnőtteknek is készül program, a Dekameron 2023-hoz.
 
Mint minden évad végén, idén is szavazott a társulat. Így az év színészének járó Havas–B. Kiss-díjat Spiegl Annának, a Kovács József-díjat az év műszaki dolgozójának, Orosz Péterné Ritának, színházunk portásának adta át Ellinger Edina. A Lellei Pál-díjjal olyan társulati tagot tüntetnek ki, akinek a színpadon kívüli munkája a legmeghatározóbb volt az évadban. Ezt idén Salgó András festőműhely-tárvezetőnek ítélte oda a társulat. Az évadban legtöbbet játszó színésznő Pájer Alma Virág lett.
 
A szeptemberi és októberi műsorunk már elérhető a honlapon, jegyvásárlás:
 
 
Fotók az évadzáróról a galériában érhetőek el: https://budapestbabszinhaz.hu/galeria 
 
Fotók: Hámori Zsófia