Ajánlott életkor: 8+

 Marionett Marionett  Bunraku Bunraku

Nagyszínpad
90 perc  egy szünettel
Bemutató: 2018.01.18

Egy kis őz felnő. Otthona az erdő. Úgy tanul, hogy közben kérdez. Mi az ősz? És mi az őz? Anya mögött megy a kis őz. Mellettük a fák falak. Őzek a mezőn. Ismerkedés fűvel és felhővel. Sok-sok őzzel. De mi az a veszély, kérdezi a kis őz. Az Ő. Retteg tőle az erdő. De az őzeket nem lövik le, ugye? Anya mögött megy az őz. Így élnek együtt az őzek és Ő. A kis őz felnőtt. Körülveszi az erdő. Az otthonában: Ő. És nem is sejti: az is egy erdő. Az állatokat mindenki szereti: én is. De tényleg mindenki? Akkor miért esszük meg őket?
 
Olvasom a Bambit és vele futok a mezőn. Megsimogatnám vagy megmenteném. És eszembe jut az is, hogy még sosem láttam igazából őzet. Állatkertben talán. Vagy még ott sem. Szomorú, nem? A természet ma: utópia. Jó lenne, ha valami emlékeztetne még arra, hova tartozunk. Egy előadás, talán. Amióta a Bambira készülök, nem eszem állatot.
Szilágyi Bálint rendező
 
A vén tölgyfa tövében egy tavasszal őzgida születik. Az ifjú herceg lábra áll, megteszi első bizonytalan lépéseit, elkezdi felfedezni a világot maga körül. Először a tölgyfát, majd a mezőt, végül az egész erdőt. Megismerkedik a bőbeszédű szajkóval, a hiú fácánkakassal, a károgó varjúval. Barátja lesz a mókus, a macskabagoly és a többi fiatal őz. Megtanulja, mi a játék és mi a
veszély. Átéli a Nagy Rémületet és féli Őt, akinek villámok fakadnak a kezéből.
Ahogy a tavaszból nyár lesz, a nyárból ősz, az őszből tél, Bambi is változik: kinő az agancsa, és az egykori kisgyerekből fiatal felnőtt lesz. Megismeri a szerelmet, legyőzi az ellenfelét, megtanul egyedül járni az erdőn. Megérti az élet nagy körforgását.
Amikor pedig a harmadik tavasz is eljön, már ő az, aki a fák rejtekéből figyeli a világot épp felfedező őzgidákat.
 
A Felix Salten regényéből készülő előadásban a sűrű erdő, a tágas rét, az évszakok örök körforgása mind belefér egy gyerekszobába. A költői és humoros felnövéstörténetben minden, a világot épp felfedező gyerek és minden, az erdőn már egyedül járó felnőtt magára ismerhet.
Gimesi Dóra dramaturg
 
Csoportok számára Mozgató program is elérhető.


Író: Felix Salten
A regényt fordította: Nádori Lídia
Színpadi adaptáció: Hársing Hilda
Dramaturg: Gimesi Dóra
Látványtervező: Árvai György, Szűcs Edit
Zeneszerző: Tallér Zsófia
Rendező: Szilágyi Bálint

Szereplők:
Fiatal Bambi, Hopsz, Porro, Geno: Márkus Sándor
Felnőtt Bambi, Hopsz: Teszárek Csaba
Faline, Vakond: Pájer Alma Virág
Anya, Gurri: Pallai Mara
Perri, Varjú, Fácáncsibék: Spiegl Anna
Macskabagoly, Levél: Blasek Gyöngyi
Öreg Fejedelem, Levél: Beratin Gábor
Gobo: Barna Zsombor
Ena, Vakond: Ellinger Edina
Szarka, Janello, Ronno: Hoffer Károly
Szajkó, Janellina: Rusz Judit

  • május 30. szerda, 10:00(0 szabad hely)
  • május 30. szerda, 15:00(0 szabad hely)
  • május 31. csütörtök, 15:00(332 szabad hely) Jegyvásárlás

Az előadás egésze nagyon látványos: a díszlet végletekig leegyszerűsített, ugyanakkor természetes: legnagyobb része nyírfák törzse, és a színészek ugyanilyen nyírfatörzs ruhákkal álcázzák magukat. A természeti helyszíneket képernyők mutatják. A zsinórokon mozgatott bábok a legbonyolultabb mozdulatokra is képesek, stilizáltak (színük sem természetes), mégis az elevenség látszatát kínálják, a színészgárda teljesítménye kiegyensúlyozott. - Boldog(talan) négylábúak (Olvassbele.com)

Egyfajta beavató színházat látunk. Születésről és halálról, természeti erőkről és szerelemről esik szó, de olyan szelíden, ahogy csak lehet. - Gabnai Katalin: Türkizkék őzikék (Revizoronline.com)

A darab korosztálytól függetlenül élvezhető erőssége, hogy az abban a báboknak átadott színészi teljesítmény hatására a kifinomult, mégis éles humorral megjátszott helyzetek és az intim közelségű szituációk mentén kirajzolódó történetben bárki magára ismerhet. - Tóth Judit Nikoletta: "Elég, ha érzed, később majd megérted" (ArtNews.hu)

A bábok egyszerűen fantasztikusak, lebilincselő a fikcióval és a valósággal folytatott játékuk – az őzek járásának valósághű kecsességét például a báb színe, a kék ellenpontozza – és nem nélkülözik a humort sem. - Antal Klaudia: Elfogadni az életet (Színház.net)

Támogató: