A Budapest Bábszínház közel hét évtizede játszik egyedülálló szerepet a főváros kulturális életében. Missziónk különösen fontos, hiszen nézőink mintegy 80%-a óvodába, általános vagy középiskolába jár, azaz közönségünk döntő többsége tőlünk kapja első színházi élményét, itt éli át először a színház által nyújtott közösségi érzés varázsát. Legfontosabb feladatunknak ezért a gyerekek színházi érdeklődésének felkeltését, a műfaj megszerettetését, valamint színházi ízlésük kialakítását érezzük.

Hitünk szerint a jó bábszínház egyszerre szórakoztat és nevel, és teszi mindezt a legmagasabb színvonalon. Repertoárunk összeállításánál az alapanyag irodalmi és művészeti értékén túl pedagógiai, gyermeklélektani szempontokat is figyelembe veszünk. Minden előadásunk esetében körültekintően alakítjuk ki, melyik korosztálynak ajánljuk az adott produkciót, ám az igazán jó gyerekelőadások a szülőket és pedagógusokat is képesek megszólítani. Hiszünk abban, hogy a báb műfaja minden korosztálynak különleges élményt nyújt. Szlogenünk szerint „a báb nem korosztály, hanem műfaj”, ezért folyamatosan bővülő felnőttrepertoárunkkal igyekszünk felkelteni a felnőtt nézők figyelmét is.

A színházunkban alkotó művészek nem formának, hanem lehetőségnek tekintik a műfajt. Az elmúlt negyedszázadban a bábot komplex rendszerben vizsgáló produkciók következményeként paradigmaváltás zajlott az európai és a magyar bábművészetben egyaránt. A báb egyre inkább integrálja a társművészeteket, ezzel párhuzamosan egyre gyakoribb, hogy klasszikus színházi és táncelőadások alkotói bábos elemeket használnak.

A mi műfajunk olyan színpadi kifejezésmódokra is képes, ahol az élőszínház már megreked, és amely felveszi a versenyt a XXI. század vizuális ingereivel. Tesszük mindezt – paradox módon – az akár több száz vagy ezer éves technikákra építve, amelyek hagyományainak őrzését és továbbfejlesztését kiemelten kezeljük.

A Budapest Bábszínház nyitott és tanulóképes. Olyan munkatársakkal dolgozunk, akik szakértelmükkel folyamatosan garantálják előadásaink magas színvonalát, és a továbbfejlődés lehetőségét.

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?

Create an Account!


Username
Want to Login?

Forgot Password?