Ország Lili kiállítás megnyitó 
(Ország Lili Stúdió hivatalos megnyitó ünnepsége)

Budapest Bábszínház, 2017. szeptember 30.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Vendégek!

Szeretettel köszöntöm Önöket a Fővárosi Önkormányzat nevében!

Nagyon örülök, hogy együtt lehetek Önökkel ezen a különleges eseményen, az Ország Lili bábszínházi munkásságát bemutató tárlaton, amely olyan műalkotásokat is felvonultat, amiket a nagyközönség sem az 1980-as emlékkiállításon, sem a tavaly decemberben megnyitott nagysikerű, Magyar Nemzeti Galériában rendezett életmű- kiállításon nem láthatott. De nem csak emiatt különleges a mai alkalom számunkra. Hanem azért is fontos, mert Budapest Főváros Önkormányzata a Bábszínház kezdeményezését felkarolva a 20.századi modern magyar művészet, a második világháború utáni képzőművészeti életünk meghatározó alakjának Ország Lilinek és az ő jelentős életművének állíthat a mai napon méltó emléket.

Büszke vagyok rá, hogy ezzel a rendkívüli kiállítás megnyitóval közösen tudjuk felavatni ezt a bábszínházi játszóhelyet, amely mától hivatalosan is az Ország Lili Stúdió nevet viseli.

„A falak bennem vannak” állította szóban és ábrázolta festményein, montázsain, városkép kollázsain a rendkívüli érzékenységű művésznő. Egész életében, alkotói korszakain keresztül festette vászonra belső világának állandóan előtűnő falait és ezek a falak csak akkor repedtek fel és nyíltak meg a fény felé, teltek meg derűvel, játékkal amikor gyerekeknek alkotott. Ilyenkor Ország Lili maga is gyógyult, művészete megváltozott és komor szomorúságú képeit, a gyerekkori szorongás mélytudatba vésődött lenyomatait, felváltotta az öröm.

Az 1944-ben Ungváron érettségizett kislány-aki a magyaron kívül csehül, szlovákul, németül, angolul, olaszul és héberül is folyékonyan beszélt és olvasott-, már gyermekkorában elhatározta, hogy festő lesz. A háború borzalmai, a deportálások okozta trauma ugyan örökre beégett tudatába, de gyerekkori álmáról nem mondott le. Híres festőművész, grafikus és bábtervező lett, és a 20.századi magyar szürrealizmus ikonikus alkotójává vált.

A Magyar Képzőművészeti Főiskoláról kikerülve 1950-től az Állami Bábszínházban díszletfestőként, majd 1960-től haláláig (1978) ugyanebben az alkotó műhelyben, a Bábszínház menedékében díszlet- és jelmeztervezőként dolgozhatott. 1954-60 között számos mesekönyvet, és ifjúsági regényt is illusztrált.

Ez az alkotóműhely egyszerre jelentette Ország Lilinek a stabilitást és a szellemi inspirációt, amely elég erőt adott neki ahhoz, hogy a szocialista realizmus elvárásaival ütközve, egy külön világot, egy csak rá jellemző, nagyon eredeti kifejezésformát találjon.

Bábtervezőként nem volt válogatós. A felnőtt báb-előadásokhoz, mint „A japán halászok”, vagy „Az orr” komolyabb hangvételű terveket készített. A gyerekeknek szóló előadásokhoz viszont nagyon vidám, derűs- játékos jelmezek és bábok születtek fantáziájából. „Kököjszi és Bobojsza”,”Fanyűvő és barátai”, „A két kicsi pingvin” bájos figurái tőle lettek annyira szeretnivalóak.

Budapest és a kultúra egymástól elválaszthatatlan fogalmak. A Fővárost pedig elképzelnünk lehetetlen olyan tradícionális kulturális intézményei nélkül, mint a Bábszínház-amely, mint Ország Lili pályafutása is mutatja -mindig helyet adott az értéknek, a feltétlen minőségnek.

A kultúráért felelős főpolgármester-helyettesként nagyon fontosnak tartom, hogy ezt a kulturális sokszínűséget, ezt a magas szintű értékközvetítést, – amely mindig is sajátja volt Budapestnek- ápoljuk, megőrizzük, és megbecsüljük. Ezért jöttem ma nagy örömmel a Bábszínházba az Ország Lilinek emléket állító kiállítás megnyitójára, és a róla elnevezett Stúdió hivatalos avatására.

Büszke vagyok rá, hogy a 2017/2018-as új évad egyes premierjei már az Ország Lili Stúdióban lesznek láthatóak. Kívánom, a Bábszínház egész Társulatának, hogy legyenek nagyon sikereseket az előadások, legyen teltházas az új évad is.
Köszönöm, hogy meghallgattak.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?

Create an Account!


Username
Want to Login?

Forgot Password?